Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (September 2008) > Panorama
Panorama
Batı-Rusya gerilimi Kafkaslar’da patladı
Tiflis’in 7 Ağustos’ta Güney Osetya’ya sürpriz müdahalesinin ardından Rusya-Gürcistan Savaşı patlak verdi. Batı yanlısı Mihail Saakaşvili’nin ayrılıkçı Güney Osetya ve Abhazya’yı ülkeye entegre etme ve Gürcistan’ı NATO üyesi yapma vaatleriyle 2004’te devlet başkanlığına gelmesinin ardından Rusya-Gürcistan gerginliği hat safhaya ulaşmıştı. 7 Ağustos’ta başlayan çatışmalarda özellikle Güney Osetya’nın başkenti Tskhinvali ve Gori’de büyük can kayıpları yaşandı. 15 Ağustos’ta AB’nin arabuluculuğuyla taraflar ateşkes imzaladı ve Rusya askerlerini geri çekmeyi kabul etti. Saakaşvili Gürcistan’ı NATO’ya alma konusunda Batı’yı yavaş davranmakla suçlarken, Rusya Gürcistan’ın NATO üyeliğine sert bir şekilde itiraz ediyor. Uzmanlar Gürcistan’daki krizin ardından ABD’nin Polonya ile füze savunma sistemi anlaşması imzalamasını da göstererek, çatışmaların Batı ile Rusya arasında son yıllarda Avrasya’da artan nüfuz mücadelesinin bir parçası olduğu konusunda görüş birliği içerisinde. 26 Ağustos’ta Rusya’nın Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanıması, bunun üzerine NATO’nun Rusya’ya ültimatom vermesi, Rusya’nın da 28 Ağustos’ta Şanghay İşbirliği Örgütü’nü toplaması ve karşılıklı sözlü restleşmeler, hem Rusya-Gürcistan hem de Batı-Rusya gerginliğinin tırmanacağının işaretleri.

Tavsiye Et
YAŞ kararları açıklandı
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları 4 Ağustos’ta açıklandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalanan YAŞ kararlarına göre, TSK’da 32 generalin ve amiralin bir üst rütbeye, 46 albayın ise general ve amiralliğe yükseltilmesi kararlaştırıldı. Buna göre, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Türkiye’nin 26. Genelkurmay Başkanı oldu. Başbuğ 4 yıl olan Genelkurmay Başkanlığı görevini yaş haddi nedeniyle 2 yıl yürütecek. Başbuğ’dan boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sebahattin Işık Koşaner getirildi. Koşaner’in yerine ise Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Avni Atila Işık atandı. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da emekliye ayrılan 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman’ın yerine getirilirken; 2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız da Genelkurmay 2. Başkanı oldu. Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Necdet Özel ise Iğsız’ın yerine 2. Ordu Komutanlığı’na atandı. Kararlara damgasına vuran unsur ise uzun bir aradan sonra ihraç kararlarının çıkmaması oldu.

Tavsiye Et
Güneydoğu Asya’da gerilim tırmanıyor
18 Ağustos’ta Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in istifa etmesi ve Hindistan’ın Cammu ve Keşmir eyaletinde Hindu ve Müslüman protestocular ile Hint güvenlik güçleri arasında devam eden çatışmalar bölgede gerilimi tırmandırdı. Anayasayı ihlal etmek ve görevi kötüye kullanmak suçlarından koalisyon hükümetinin hakkında dava açma tehdidiyle karşı karşıya kalan Müşerref, görevinden istifa etmek zorunda kaldı. Müşerref 1999’da Navaz Şerif liderliğindeki hükümeti askerî darbe ile devirmiş ve 2001’de genelkurmay başkanlığı görevini bırakmadan kendisini devlet başkanı ilan etmişti. 11 Eylül sonrası ülkesinde aşırılık taraftarlarına karşı başlattığı mücadele ile ABD’nin desteğini alan Müşerref, Kasım 2007’de genelkurmay başkanlığı görevini bırakmış fakat devlet başkanlığı görevini sürdürmüştü. Özellikle son bir yıldır Müşerref ile muhalifler arasında artan gerginliğin, Müşerref’in devlet başkanlığının sonunu getirdiği söyleniyor.
Öte yandan, geçtiğimiz Haziran’da Müslümanların çoğunlukta olduğu Keşmir bölgesinde bir Hindu tapınağına toprak tahsis edilip edilmemesi meselesinden çıkan çatışmalar durmak bilmiyor. 17 yıldır süren ve yaklaşık 42 bin kişinin hayatına mal olan çatışmalarda, en son aralarında Keşmirli Müslüman lider Şeyh Abdulaziz’in de bulunduğu çoğu gösterici 34 kişi daha hayatını kaybetti ve 500’e yakın kişi de yaralandı. Hint güvenlik güçleri olayları yatıştırmak için protestocuların liderlerini hapiste tutuyor ve yollarda arama noktaları kurmuş durumda. Aynı şekilde Hinduların çoğunlukta bulunduğu Cammu bölgesinde de güvenlik güçleri ile protestocular arasındaki çatışmalar sürüyor. Şu ana kadar 27 protestocu hayatını kaybederken 500 civarında kişi de yaralandı.

Tavsiye Et
Türkiye-Afrika ilişkilerinde yeni atılımlar
Türkiye, Ağustos ayında Afrika ile ilişkilere ivme kazandıran üç önemli toplantıya ev sahipliği yaptı. Türkiye-Afrika Sivil Toplum Kuruluşları Forumu (14-16 Ağustos), Türkiye-Afrika İş Forumu (19-20 Ağustos) ve I. Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi (18-21 Ağustos). Bu toplantıların ilkinde, Türkiye’de ve Afrika kıtasında öne çıkan STK’ların temsilcileri bir araya geldi ve Afrika ile Türk halkları arasında sivil etkinliklerin arttırılmasına ilişkin sorunlar ele alındı. Yine zirve çerçevesinde TOBB ve DEİK tarafından, Afrika ülkeleri devlet başkanlarıyla birlikte Afrika ülkelerindeki Oda Başkanları ve Afrikalı işadamlarının katıldığı “Türkiye-Afrika İş Forumu” düzenlendi. Forum sonunda Türkiye ve Afrika odaları adına, TOBB ile Afrika Ticaret, Sanayi, Ziraat ve Meslek Odaları Birliği arasındaki işbirliğini kurumsallaştırmak üzere Türkiye-Afrika Odası (TAC)’nın kurulmasına karar verildi.
“Ortak Bir Gelecek İçin Dayanışma ve İşbirliği” sloganıyla yapılan ve 50 kadar Afrika ülkesi liderini bir araya getiren “I. Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi” ise, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde Çırağan Sarayı’nda düzenlendi. Afrika liderlerinin yoğun ilgi gösterdiği zirvede Cumhurbaşkanı Gül, 42 ülkenin heyetiyle ikili görüşmelerde bulundu. Zirve sonunda “Türkiye-Afrika Ortaklığı İstanbul Deklarasyonu” kabul edildi. Buna göre, zirvenin beş yılda bir yapılmasına, ikinci zirvenin 2013 yılında Afrika’da toplanmasına ve 2009 sonuna kadar Türkiye’nin Afrika’da 15 yeni elçilik açmasına karar verildi.

Tavsiye Et
Türkiye terör kıskacında
Terör olayları geçtiğimiz ayda da hız kesmedi. 7 Ağustos’ta Selimiye Kışlası yakınındaki Üsküdar Belediyesi ek binası civarında 3 patlama meydana geldi. Asıl hedefin 1. Ordu Karargahı olduğu ve mermilerin hedefine ulaşmadan patladığı belirtildi. 11 Ağustos’ta Hatay’da Özel Harekat Şubesi’ni havaya uçurmak isteyen bombalı terörist, polisin açtığı ateşle öldürüldü. Aynı gün, Kemah’ta yola döşenen uzaktan kumandalı mayının patlaması sonucu askerî araçta bulunan 9 asker şehit olurken, 2 asker de yaralandı. 19 Ağustos’ta Mersin’de içinde canlı bombanın bulunduğu otomobil polis kontrol noktasında patladı. Patlamada, 1’i ağır 12 polis yaralandı. 21 Ağustos’ta İzmir Konak Meydanı’nda polisi hedef alan bombalı saldırıda 5’i sivil olmak üzere 16 kişi yaralandı. 24 Ağustos’ta yine 1. Ordu Karargahı’nı hedef aldığı tahmin edilen, Karacaahmet Mezarlığı’nda duvarın iç kısmına bırakılmış zaman ayarlı ve tahrip gücü yüksek bir bomba bulundu. 26 Ağustos’ta ise Bitlis Mutki’de bir köye baskına giden PKK’lılarla çıkan çatışmada 15 terörist öldürüldü, 5 korucu şehit oldu.

Tavsiye Et
Rektör atamalarında suni gündem arayışı
Türkiye’nin önde gelen üniversitelerine rektör atamaları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 5 Ağustos’ta yapıldı. Gül, görev süresi dolan 21 rektörün yerine atama yaparken üniversite seçimlerinde en çok oyu alan adayların yanı sıra, ikinci ve üçüncü sırada olanlar arasından da tercih yaptı. 21 üniversiteden 18’inde yeni bir ismi tercih ederken, 3 üniversiteye mevcut rektörleri atadı. Çukurova Üniversitesi Rektörü Alper Akınoğlu, KTÜ Rektörü İbrahim Özen ile Trakya Üniversitesi Rektörü Enver Duran 4 yıl daha görevlerini yürütecekler. Rıza Ayhan ise, Gazi Üniversitesi Rektörü olarak bir dönem aradan sonra tekrar atandı. Bazı üniversitelere arka sıradaki adayların atanması ise kamuoyunda tartışma yarattı. Hatta atamalara tepki gösteren İTÜ, Gazi ve Dokuz Eylül gibi üniversitelerde, aralarında dekanların da bulunduğu bazı öğretim üyeleri istifa etti. Atama tercihlerinde seleflerinden farklı bir yöntem kullanmayan Cumhurbaşkanı’na böylesine tepki gösterilmesi ise bazı kesimlerce eleştirildi.

Tavsiye Et
Ciğerlerimiz yandı
Ülkemizin Çanakkale, Muğla ve Antalya gibi birçok bölgesinde art arda çıkan orman yangınlarında ciğerlerimiz yandı adeta. Antalya, tarihinin en büyük yangınına şahit olurken, tüm Türkiye geri dönüşü olmayan bir serveti kaybetmenin üzüntüsünü yaşadı. 31 Temmuz’da Manavgat’ın Karabük Köyü ormanlık alanında başlayan ve şiddetli poyrazın etkisiyle civar köylere de sıçrayan yangına, 8 helikopter, 2’si amfibi olmak üzere 7 uçak, 160 arazöz, 9 dozer ile 160 mühendis ve 1300 civarında orman işçisiyle müdahale edilmesine rağmen ancak beşinci gününde kontrol altına alınabildi. Hangi nedenle çıktığı henüz tespit edilemeyen yangında, 2 kişi hayatını kaybederken; Manavgat bölgesindeki yangınlarda 5 bin hektarlık verimli orman alanı zarar gördü, 60 ev yandı, 4 köy boşaltıldı, yüzlerce hektar tarım arazisi yok oldu. 30 Temmuz’da Çanakkale’de çıkan yangında ise 500 hektar orman yandı. 5 bin hektarlık alanın yaklaşık 6 bin futbol sahasına eşit olduğunu göz önüne alırsak, Temmuz ve Ağustos aylarında kaybettiğimiz serveti varın siz düşünün.

Tavsiye Et
Türkiye’nin “Kafkas İttifakı” girişimi
Kafkaslarda patlak veren Rusya-Gürcistan Savaşı’nın ardından Türkiye, bölgede yaşanan istikrarsızlığa son vermek amacıyla “Kafkas İstikrar ve İşbirliği Platformu” oluşturulması yönünde önemli bir girişimde bulundu. 11 Ağustos’ta Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan bu girişimle, Türkiye öncülüğünde Rusya’nın da içinde olduğu, Balkanlar’daki örneğe benzer bir istikrar ve işbirliği platformu oluşturulması amaçlanıyor. 13 Ağustos’ta Rusya’da Başbakan Vladimir Putin ve Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’le ve 14 Ağustos’ta Gürcistan’da Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’yle görüşen Erdoğan, bölgede kalıcı barışın sağlanması için platform teklifini taraflara iletti. 20 Ağustos’ta da Azerbaycan’a giden Erdoğan, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’den platform konusunda destek istedi. Azerbaycan ve Ermenistan’ın da desteklediği platformun içeriği Ağustos sonunda Dışişleri Bakanlığı düzeyinde görüşülecek.

Tavsiye Et
Ahmedinejad İstanbul’u ziyaret etti
2005’ten beri Türkiye’yi ziyaret etmek isteyen ama eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in davet etmemesi nedeniyle bunu gerçekleştiremeyen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad 14-15 Ağustos’ta ülkemize geldi. Ahmedinejad’a Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ve Petrol Bakanı Gulam Hüseyin Nozari ile birlikte kalabalık bir heyet eşlik etti. Anıtkabir’i ziyaret etmek istememesi üzerine İstanbul’a kaydırıldığı iddia edilen gezide Ahmedinejad, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüştü. Görüşmelerde İran’ın nükleer programı, PKK ve PJAK ile ortak mücadele ve enerji konuları ele alındı. ABD ve İsrail özellikle iki ülke arasında enerji anlaşması imzalanacağı haberleri nedeniyle geziye tepki gösterdiler. Fakat geziden bir enerji anlaşması çıkmadı. ABD’nin bastırması sonucu böyle bir netice çıktığı iddialarını iki ülke yetkilileri de yalanladı. İstanbul gezisine bir de Cuma namazı sıkıştıran Ahmedinejad’a halk büyük ilgi gösterdi.

Tavsiye Et
29. Yaz Olimpiyatları’nda Çin zirvede
Çin’in başkenti Pekin’de 8 Ağustos’ta görkemli bir açılış töreni ile başlayan “29. Yaz Olimpiyat Oyunları”, 24 Ağustos’ta “Kuş Yuvası” olarak adlandırılan 90 bin kişilik Ulusal Stadyum’da düzenlenen yine görkemli bir kapanışla sona erdi. 204 ülkenin katıldığı oyunlarda 87 ülke madalya kazandı. Bunlardan Çin, 51’i altın, 21’i gümüş ve 28’i bronz olmak üzere toplam 100 madalya kazanarak birinci oldu. Madalya tablosunda 1992’den bu yana ilk kez birinciliği kaptıran ABD ise Çin’den 10 sayı fazla olmasına karşın, 36’sı altın toplam 110 madalyayla ikinci sırada yer aldı. 72 madalya ile Rusya da üçüncü oldu.
12 dalda yarıştığı oyunlarda toplam 8 madalya kazanan Türkiye ise 37. sırada yer aldı. Ülkemize tek altın madalyayı kazandıran, güreş dalında Ramazan Şahin oldu. Halterde Sibel Özkan, atletizmde Elvan Abeylegesse (2) ve tekvandoda Azize Tanrıkulu gümüş; grekoromen güreşte Nazmi Avluca, tekvandoda Servet Tazegül, boksta da Yakup Kılıç bronz madalya kazandı. 2004’teki Atina Olimpiyatları’ndan daha kötü bir performans sergileyen Türkiye’nin umutları, 2012’de Londra’da yapılacak olimpiyatlara kaldı.

Tavsiye Et