Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (September 2006) > Dergi > Sonsuzkare
Dergi
Sonsuzkare
Nermin Tenekeci
Sinema Dergisi
Yıl: 4, Sayı: 10 Temmuz 2006
Sinemanın mucidi sayılan Lumières Kardeşler, buluşlarının kitleler üzerindeki hâkimiyetini görselerdi, dudak uçurtacak cinsten bu gelişme karşısında ne yaparlardı acaba? Fotoğrafların bir projektör aracılığıyla perdeye yansıtılmasından ibaret ilk hareketli görüntünün, yüzyıllık serüveninde teknolojinin yanı sıra ses, renk, dil, kurgu gibi unsurlarla yedinci sanat düzeyine sıçramasını nasıl karşılarlardı? Bu tarihsel gelişimiyle devasa bir pazar oluşturan film sektörü, sinema dergiciliğini de beraberinde getirdi. İlk halleriyle basit film tanıtımlarından oluşan dergimsiler, zaman içinde eksiği gediğiyle birer dergi hüviyetine büründüler. Klasik-modern, sanatsal-popüler, evrensel-yerel pek çok tartışmayı sinemaseverlerin ilgisine sunan bu dergilerden biri de, “Hepimiz sonsuz karelerden oluşan bir filmin içindeyiz” sloganıyla çıkan Sonsuzkare.
Genel yayın yönetmeni Mesut Uçakan’ın, “Ne devrimci, ne ulusal, ne beyaz, ne siyah, ne şu parti, ne bu parti, hiçbir ideolojik sarmal altında değiliz. (…) Daha öteleri kurcalama çabasındayız” sözleriyle yayın dünyasına açılan Sonsuzkare, öncelikli olarak Türk sinemasına eğiliyor ve bu alanda yerli bir bakış açısı geliştirmek gerektiğini savunuyor. Hem oldukça gelişmiş teknolojisiyle dünya sineması içinde yer almanın ve bu geniş çerçeveye yereli taşımanın zorluğu, hem de Türkiye’de sinema eleştirisi deyince oturmuş bir sistemden, kökenden, disiplinden söz etmenin neredeyse imkânsızlığı düşünüldüğünde, derginin aslında ne denli zorlu bir hedefi dillendirdiği görülüyor.
Sonsuzkare’nin yazar kadrosu oldukça geniş: Daha önce Antrakt dergisinin yayın yönetmenliğini yürüten sinema tarihçisi Burçak Evren, Ayşe Şasa, Salih Diriklik, İhsan Kabil, Sadık Yalsızuçanlar, Necip Tosun, Sadi Çilingir, Yücel Çakmaklı…
Temmuz ayında yayınlanan 10. sayının bazı başlıkları ise şöyle: Sinemanın Değişen Çehresi-M. Uçakan, Türk Sinemasının Sorunları Üzerine Bazı Tespitler-Kâmil Engin, Türk Sinemasında Geleneğe Bir Yorum: Gölge Oyunu-Ayşe D. Pay, Türk Sinemasında Nitelik Sorunu-Elif Özdemir, N. Bilge Ceylan Sineması-N. Tosun, “Eurimages”dan İkt Sinema Birliğine-İ. Kabil. Orta sayfada, ilk filmi Türev ile Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülünün sahibi olan Ulaş İnaç’la yapılmış bir söyleşi bulunuyor.
Son olarak, yeni yerli yapımlara ayrılan sayfaların azlığı ve Türk sinemasını hedeflese de yabancı yapımlara gösterilen ilgisizlik, dergide bir eksiklik olarak göze çarpıyor. / Nermin Tenekeci

Paylaş Tavsiye Et