Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (February 2010) > Dosya > KÜRT SİYASETİ NEREYE?
Dosya
KÜRT SİYASETİ NEREYE?
Kürt siyasal hareketleri, Türkiye’nin millileşme-sekülerleşme-merkezileşme sacayaklarından oluşan modernleşme serüvenine paralel olarak değişik görünümler aldı. Bu süreçte, devlet ve Kürtler nezdinde Kürt sorununun niteliği de, algılanışı da, bu algılardan neşet eden çözüm önerileri ve tarzları da değişiklikler gösterdi. Bunun yanında, ulus-devlet düşüncesinin cazibesi, 1960’lardaki ulusal kurtuluş hareketleri ve Soğuk Savaş sonrasında demokrasi ve insan hakları söyleminin yaygınlaşması gibi Türkiye harici gelişmeler de yine Kürt siyasal hareketlerini etkiledi.
Peki, Türkiye’de ve dünyada yaşanan toplumsal ve siyasal kırılmalarla şekillenen Kürt siyaseti, Türkiye’nin şimdilerde yaşamakta olduğu değişim sürecinde nasıl bir yapılanma ortaya koyacak? Dosyada bu ay, Kürt siyasetinin tarihini, şu anki durumunu ve bu yeni süreçte nasıl bir yol takip edeceğini masaya yatırıyoruz.
Ramazan Aras, Türkiye’deki ulus-devlet pratiği bağlamında Kürt siyasal hareketlerinin jeneolojisini araştırarak tarihsel süreçte farklı sosyo-politik şartlar içerisinde nasıl şekillendiğini anlatıyor.
Kürt siyasetinin önemli isimlerinden Kemal Burkay, Kürt hareketinin şimdiye kadar hangi fraksiyonları/aktörleri ortaya çıkarttığına değiniyor, Kürt siyasetinin şiddet sarmalına nasıl hapsolduğunu sorguluyor.
Talha Köse, Kürt milliyetçiliğinin Kemalizm ile benzerliğine ve kendi iç çelişkilerine mercek tutuyor.
Kutbettin Kılıç, Kürt siyasetinin Meclis’teki temsilcisi BDP’nin Demokratik Açılım sürecinde aldığı tutumu ve partinin PKK ile ilişkisinin neden olduğu sorunları irdeliyor.
Ümit Aksoy ise Kürt meselesi söz konusu olduğunda “farklar” üzerinden yürütülecek siyasetin sorunlu yanlarına dikkat çekiyor.

Paylaş Tavsiye Et