Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (November 2008) > Dergi > EskiYeni
Dergi
Üç Aylık Düşünce Dergisi
Sayı: 7, Sonbahar 2007
Fecir Yayınları tarafından Ankara’da çıkartılan EskiYeni dergisi, günümüze, derin tarihî birikimimizi atlamadan bakabilme gayretiyle 2006 baharında yayımlanmaya başlandı. Bu minvalde, çıkış amaçlarından bir diğeri, geçmişe getirilen eleştirilerin de içeriden olmasına dikkat ederek, oryantalizm gibi yabancı ve yabancılaştıran eğilimlerin arkasında yatan saikleri okuyucuya göstermek. Bugüne kadar, “Avrupa İslâm’la Yaşamayı Başarabilecek mi?”, “Değerler”, “Eğitim”, “Haçlılar ve Sömürgecilik”, “Milliyetçilik” başlıklarını dosyalarına taşıyan derginin yedinci sayısı “İslâmcılık” konusuna ayrılmış. Sekizinci sayının konusu ise “Batıcılık” olarak belirlenmiş.
Osmanlı’nın son dönemlerinde bir kurtuluş reçetesi olarak revaç bulan, son günlerde Avrupa İslamı, İslamofobia vs. kavramlarla ve bazen de Batı karşıtlığı/eleştirisi ekseninde farklı tartışmalara ışık tutan İslamcılık, daha pek çok bağlamda ele alınacak gözüküyor.
İslamcı hareketin, başlarda hem geleneksel hem de Batı taklitçiliğine alternatif olacak şekilde tutarlı argümanlar geliştirirken, zamanla ulusalcı söylemlerle dışlandığının dile getirildiği giriş yazısının ardından, Erkan Perşembe, tartışmaya popüler dindarlığın İslam’ı nasıl tükettiğine dair bir makaleyle katılıyor ve giderek modern dünyanın bir parçası olan günümüz Müslümanlarının köklü bir zihniyet değişimi yaşadıklarına işaret ediyor. Kadir Canatan meseleyi sosyolojik boyutuyla irdeliyor ve “kovuk”, “mahalle baskısı” tezlerini değerlendiriyor. Ali Osmanoğlu, Türk modernleşmesinin Batıcı ve İslamcı halkalarını; Garpçılık, İslâmcılık, Türkçülük yaklaşımlarını değerlendiriyor. Mehmet Evkuran, İslamcılığı Türk muhafazakârlığı açısından inceliyor. Şenol Korkut “Dram ve Ütopya” başlıklı yazısında, Begoviç’in Doğu ve Batı Arasında İslâm adlı kitabını, düşünürün modern dünyada dram ve ütopya arasında bocalayan Müslümanlara sunduğu alternatifler bakımından tetkik ediyor.
Protestancı söylem karşısında Müslümanların ihyacı tepkisi, İslâmî kimlik yenilenmesi; İslâmcılık etrafında yapılan tartışmalar, yaşanan dönüşümler, arayışlar ve bu düşüncenin modernlikle ve siyasetle kurduğu bağlar farklı perspektiflerden ele alınıyor. Türkiye’de İslâmcılığın son yıllarda yaşadığı dönüşüm üzerine Prof. Dr. Elisabeth Özdalga ile yapılan bir söyleşinin ardından, Şemsettin Günaltay’ı tanıtan portre çalışması; gezi, edebiyat, kitap köşeleriyle dergi son buluyor. / Nermin Tenekeci

Paylaş Tavsiye Et