Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (October 2007) > Basin Bülteni > Anlayış’ın AB Süreci İçin Yorumu: Avrupa’da Türk Korkusu
Basin Bülteni
Anlayış’ın AB Süreci İçin Yorumu: Avrupa’da Türk Korkusu
Anlayış dergisi bu ay AB’nin Türkiye ile müzakere sürecinde sekiz başlığı askıya alması kararını “Avrupa’da Türk Korkusu” başlığıyla kapağına taşıyor. TopluYORUM’da başlayan tartışma üç önemli yazarın makaleleriyle genişliyor: Hasan Kösebalaban, Türkiye’nin dış politikada yeni arayışlara girdiği takdirde AB sürecindeki aksaklıklardan olumsuz yönde etkilenmeyeceğini ifade ediyor. İbrahim Kalın, “ya AB, ya hiç” cenderesinden kurtularak yaptığımız her şeyi kendimiz için yapmamız gerektiğini vurguluyor. Ali Resul Usul ise, AB sürecinin genişleme sonrasında çok bilinmeyenli bir denklem haline dönüştüğünü ve yeni şartlara hazırlıklı olmak için yürütülen denge politikasına paralel olarak alternatiflerin de seslendirilmesi gerektiğini söylüyor.

Mustafa Özel, “Küreselci Dünyanın Ulusalcı Türkiye’si” başlıklı yazısında Türkiye’yi kendi içine kapatan ulusçu söylemin güçlenmesini, ülkenin bir sermaye birikim odağı hâline gelemeyişiyle ilişkilendiriyor. Özel’e göre, ‘küreselleşme’nin kendisi de bir efsaneye dönüşmüş durumda. Bu kısır döngüden çıkış yolunun ise, Batılı sosyal bilimlere gömülmekten kurtularak İbn Haldun, Kınalızade Ali Efendi gibi kendi klasik düşünürlerimizin hâlâ dipdiri olan eserlerinin yeniden değerlendirilmesinden geçtiğini belirtiyor.

SöyleşiYORUM’un bu ayki konuğu, Türkiye’de objektif habercilik denince akla gelen isimlerden, CNN Türk’te yayınlanan “Editör” programının hazırlayıcısı ve sunucusu Gürkan Zengin. Zengin, Hilal Turan ve Hasan Basri Yalçın’ın sorularını cevaplandırdığı söyleşide Türkiye ve dünyada yaşanan siyasi gelişmeleri değerlendiriyor.

2006’da Türk Siyaseti” başlıklı dosyada ise M. Mücahit Küçükyılmaz, Mümtaz’er Türköne, Bekir Berat Özipek, E. Fuat Keyman ve Avni Özgürel, Türk siyasetinin 2006’daki dalgalı seyrini inceliyor.

Memleket Hali’nde Yücel Bulut ve Türkiye Siyaset’te Ali Pulcu, geçtiğimiz ay Deniz Baykal tarafından ortaya atılan ve sonra geri çekilen “sine-i millet” tartışmasını tahlil ediyor. Dünya Siyaset’te Ebru Afat, Şilili diktatör Pinochet’nin ölümünü ve arkasında bıraktığı kanlı mirası inceliyor. Hasan Basri Yalçın aylardır beklenen Baker-Hamilton Raporu üzerine yazıyor; ABD’nin hazırladığı raporun İsrail ve Kürtlerin taleplerini göz ardı ederek Suriye ve İran’la işbirliği arayışlarını ve Türkiye’nin beklentilerini öne çıkarmasının -uygulandığı takdirde- Ortadoğu’nun geleceğinde önemli adımların atılmasına öncülük edeceği tespitinde bulunuyor. Toplum bölümünde bu ay Nuh Yılmaz, Kemal Sayar ve Senai Demirci ‘Kurban’ konulu yazılarıyla öne çıkıyor.

İhsan Fazlıoğlu, Nazife Şişman ve Sadık Ünay bu ayki öne çıkan diğer yazarlardan bazıları… Anlayış her ayın ilk haftası gazete ve dergi bayilerinde…

 

Ayrıntılı bilgi için

www.anlayis.net


Paylaş Tavsiye Et