Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Skip Navigation LinksArşiv (November 2004) > İş Dünyası > Aile işletmelerinde ikinci nesil
İş Dünyası
Aile işletmelerinde ikinci nesil
Kamil Karaköse
TOPLUM hayatının dinamik unsurlarından biri derneklerdir. Nedir dernek? Kim, neyi dermiş veya derlemiştir? Ne yazık ki çoğu derneklerde bu soruların inandırıcı cevaplarını bulamıyoruz. 2003 yılında kurulan İGİAD, istisnalardan biri. Amacı, adında açık seçik belirtilmiş: İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği. Modern zamanlar için biraz anakronistik bir ifadeye benzemiyor mu? Çocukluğumda seyrettiğim Malkoçoğlu filmlerinden birinde, Malkoçoğlu adamlarıyla serhat boyunda dörtnala yol alırken, arka planda asfalt bir yol uzanıyordu. Kapitalist bir dünyada, kazanç peşinde koşarken bu “ahlak” takıntısı ne olabilirdi?
İGİAD’ın düzenlediği seminerlere bir göz atalım: Pazarlama ahlakı, Asr-ı Saadette devlet ve piyasa, Kişisel imaj yönetimi, Başarıya giden yolda iletişim…Geleneksel ve modern temalar iç içe. Sağlam bir yere basarak yükselmek isteyen bir topluluğun arayışları.
Derneğin güzel bir faaliyeti de, sahasının uzmanı kişilere, bilimsel çalışmalar hazırlatarak bunları yayımlaması. Doç. Dr. Nihat Erdoğmuş’un hazırladığı “Aile İşletmeleri: İkinci Kuşağın Yetiştirilmesi” başlıklı eser buna iyi bir örnek. Üniversite sonrası yıllarda beni en çok şaşırtan durum, derslerden hep yüksek not alıp geçen öğrencilerin çoğunun sonradan memur veya yönetici olması; buna karşılık, orta düzeyli öğrencilerden bazılarının kısa zamanda iş dünyasının seçkinleri arasına katılmasıydı. Hatta, solcu veya sağcı, bütün vakitlerini bir takım öğrenci örgütlerinde harcayan bazılarının iş ve yöneticilik hayatında hızla yükselmesiydi. Bütün bunlara bir anlam veremiyordum.
Erdoğmuş’un çalışmasından anlıyoruz ki, girişimcilik, örgütleme yeteneğine sahip insanların, risk üstlenip fırsatları değerlendirdikleri bir uğrakta ortaya çıkar. Zeki ve çalışkan olmak yetmez; aynı zamanda risk-sever, fırsatçı ve örgütçü olmak gerekir. Çalışmanın önemli bir katkısı da, girişimci bir ailenin oluşturduğu örgütsel mirası sonraki nesile aktarmada kritik bir faktör olan “yedekleme”ye işaret etmesidir. Örgütsel yedekleme, gelecekteki insan kaynakları ihtiyacının belirlenmesi ve işletme içinden bu ihtiyacı karşılayacak insanların hazır bulundurulması stratejisidir. Aile işletmeleri dikkate alındığında ise, örgütsel yedekleme “işletme yönetiminde söz sahibi olacak kişilerin şimdiden yetiştirilmeye başlanmasıdır. Yazara göre, örgütsel yedeklemenin temel aşamaları şunlardır:
• Gelecekteki yönetim görevinin niteliklerini tanımlayan pozisyon profillerinin hazırlanması,
• Yönetici adaylarının kişisel bilgi, ilgi ve değerlerinin yer aldığı aday envanterinin oluşturulması,
• Pozisyon profili ile yönetici adaylarının karşılaştırılması ve yönetici adayları için gelişim ihtiyaçlarının belirlenmesi,
• Adayların bulunabilirliği ve yönetim atamaları için hazır olma durumları dikkate alınarak yedekleme planlarının oluşturulması,
• Her yönetici adayı için, eğitim veya geliştirme faaliyetlerini içeren gelişim faaliyetlerinin planlanması,
• Bireylerin fiilî olarak, planlanan yetiştirme ve eğitim programlarına katılması,
• Yönetim pozisyonları için aday azlığı veya fazlalığı durumlarında başvurulacak dışarıdan tedarik ve diğer faaliyetlerin belirlenmesi.
Nihat Erdoğmuş’u ve ismiyle müsemma İGİAD’ı bu çalışmayı yarının ekonomi kurmaylarına sundukları için kutluyoruz.

Paylaş Tavsiye Et
Yazara ait diğer yazılar
Kamil Karaköse
İş Dünyası
DİĞER YAZILAR