Kullanıcı Adı: Şifre    
   
  veya Üye olun | Şifremi unuttum
  Arama / Gelişmiş Arama  
   
Dergi
Yedi İklim
Cihat Arınç
Edebiyat Kültür Sanat Dergisi
Eylül 2004
 
 
Yıkılan ev, evimiz
Bu canhıraş çığlık
Çölde yalnız Hallâc
Gül yarası taşır
Bağdat, köklü şehir
Yenilgi daim değil
(Murat Soyak, s. 8)
Türk edebiyatının en uzun soluklu dergilerinden biri olan Yedi İklim, yeni sayılarla yayın hayatını sürdürüyor. İlk olarak 1987 yılında yayımlanmaya başlayan dergi, bir dönem yayın hayatına ara verdikten sonra tekrar okurlarıyla buluştu. Başlangıçta şair Cahit Zarifoğlu, öykü ve deneme yazarı Rasim Özdenören ve daha pek çok değerli kalemin yazılarını sayfalarına taşıyan dergi, daha sonraları kendi öykücülerini ve denemecilerini yetiştirme misyonunu üstlendi ve bunda başarılı da oldu. Hikaye, deneme ve şiirlerin yanı sıra edebiyat araştırmalarına yönelik inceleme metinlerini de yayımlayan dergi, edebiyatımızın portreleri üzerine birçok özel sayı hazırladı. Derginin Nasreddin Hoca ve benzeri bazı dosyaları, konunun Türkiye’deki dergi yayıncılığında kimi zaman ilk yahut tek, kimi zamansa en kapsamlı ve nitelikli örneklerinden olma özelliğine de sahip. Yedi İklim, ayrıca hattat Kâzım Hacımeyliç’in hüsnühat levhalarından örnekleri ve çizgi üstadı Hasan Aycın’ın çizgilerini uzun yıllar okurlarıyla paylaştı ve halen de paylaşıyor.
Çağdaş Türk edebiyatında mütevazı bir yere sahip olan Yedi İklim ne yazık ki önceki yıllardaki hacim ve niteliğinden biraz uzak görünüyor. Bunda elbette derginin büyük bir emek ve özveriyle yetiştirdiği kadroyu peyderpey kaybetmiş olmasının etkisi büyük. Ancak, eskiden ses getiren sayılarıyla okurlarının karşısına çıkan Yedi İklim’in sesinin tekrar gürleşmesini bekliyoruz.
Derginin şairlerinden Murat Çeşme’nin “Bedbin Vadi: Şifa Enkazı” başlıklı öyküsü, Suat Engüllü’nün, Ahmet Yesevî’nin Dîvân-ı Hikmet’inin bir seçki olarak Makedoncaya yapılan tercümesi üzerine yazdığı eleştiri yazısı, Abdurrahman Kolcu’nun, Selimoviç’in Derviş ve Ölüm romanı üzerine yazdığı tahlil denemesi, Hasan Aycın’ın hazırladığı “Hâzâ Defter” başlıklı çeviri şiiri ve derginin kadim öykücüsü A. Haydar Haksal’ın gelenek-odaklı öyküsü, Yedi İklim’in 174. sayısında öne çıkan yazılardan bazıları. / Cihat Arınç

Paylaş Tavsiye Et